POZNAJ GRZYBY – UNIKNIESZ ZATRUCIA

POZNAJ GRZYBY – UNIKNIESZ ZATRUCIA

 

inspekcja0


Grzyby w naszym kraju są chętnie zbierane i spożywane ze względu na walory smakowe i zapachowe. W polskich lasach rośnie wiele gatunków grzybów, wśród których są grzyby jadalne, niejadalne i trujące.
Aby uniknąć poważnych zagrożeń dla zdrowia i życia należy zbierać tylko te grzyby, które dobrze znamy.
Grzyby z rurkami Najsmaczniejsze i najbardziej poszukiwane przez grzybiarzy są grzyby jadalne, które na spodniej części kapeluszy mają warstwę ułożonych obok siebie rureczek przypominających gąbkę. Wśród tych grzybów nie ma grzybów śmiertelnie trujących. Są grzyby powodujące zaburzenia pokarmowe lub grzyby niejadalne.Grzyby z blaszkamiZbieranie grzybów z blaszkami na spodzie kapeluszy wymaga większej wiedzy i ostrożności, ponieważ są wśród nich grzyby śmiertelnie trujące. Większość szczególnie niebezpiecznych, śmiertelnie trujących grzybów ma blaszki o białym zabarwieniu, nie zmieniającym się w okresie wegetacji. Należą do nich wszystkie muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy.

ABC zbieracza grzybów


* Zbieramy gatunki grzybów tylko dobrze znanych.
* Nie zbieramy grzybów bardzo młodych, starych i przejrzałych, a także gatunków nieznanych.
* Nie niszczymy żadnych grzybów, także trujących, ponieważ są potrzebne w ekosystemie leśnym.
* Zbieramy grzyby całe poprzez wykręcanie z podłoża. Powstały dołek zasypujemy ziemią i lekko przygniatamy – w ten sposób zabezpieczamy grzybnię.Zbieranie grzybów przez ułamanie trzonu lub obcięcie nożem dolnej jego części jest szkodliwe dla grzybni, a także utrudnia rozpoznanie wszystkich charakterystycznych cech grzyba, tak bardzo istotnych do określenia jego bezpieczeństwa dla zdrowia ludzi.
* Zbieramy grzyby tylko do łubianek i przewiewnych koszyków. W pojemnikach z tworzywa sztucznego (nawet koszykach!) grzyby łatwo ulegają zaparzeniu i zepsuciu. Nawet w jadalnych gatunkach grzybów mogą wtedy wytwarzać się substancje trujące i szkodliwe dla zdrowia.
* Nie oceniamy nieznanych nam grzybów na podstawie smaku, ponieważ niektóre śmiertelnie trujące grzyby mają łagodny nie wyróżniający się smak (np. muchomor sromotnikowy) . Nie należy też wierzyć przesądom mówiącym o ciemnieniu cebuli lub czernieniu srebrnej łyżki, po kontakcie z trującym lub niejadalnym grzybem.
* Potrawy z grzybów należy spożywać świeże, bezpośrednio po sporządzeniu.

Czynniki wpływające na występowanie zatrucia grzybami:
* Urodzaj grzybów
* Sezonowość występowania
* Stopień znajomości grzybów jadalnych
* Tradycje zbierania grzybów
* Przekonanie społeczeństwa o dużej wartości odżywczej grzybów
* Niewłaściwe przechowywanie grzybów świeżych przed przygotowaniem z nich potrawy
* Spożywanie grzybów w dużych ilościach jako tzw. danie podstawowe
* Skład gatunkowy grzybów stanowiących potrawę
* Zły sposób przygotowania i przechowywania gotowych potraw oraz ich spożywanie po wielokrotnym odgrzewaniu
* Odporność osobnicza konsumenta
ABC przyrządzania i spożywania potraw z grzybów
Grzyby są potrawą ciężkostrawną i dlatego nie podawaj ich małym dzieciom, ludziom w podeszłym wieku oraz osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego.Potrawy z grzybów spożywaj świeże, bezpośrednio po sporządzeniu.Nie przetrzymuj potraw z grzybów nawet w lodówce, ponieważ łatwo się one psują i szybko w nich powstają substancje trujące.
Należy pamiętać, że zatrucia grzybami objawiają się bólami głowy, brzucha, nudnościami i biegunką. W takich sytuacjach niezwłocznie należy zgłosić się do lekarza. Należy wiedzieć, że w zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Zgłoszenie się w porę do lekarza może choremu uratować życie.

Pamiętaj!

Nie wkładaj do koszyka grzybów, których nie jesteś pewien czy są jadalne, nawet najbardziej doświadczonym grzybiarzom przytrafiają się pomyłki.

Pamiętaj!

Zatrucia grzybami  objawiają się bólami głowy, brzucha, nudnościami i biegunką, podwyższoną temperaturą. Należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza.

Z porady w przypadku wątpliwości co do zebranych grzybów (świeżych, nie suszonych) można skorzystać w PSSE w Nowym Targu, ul. Jana Kazimierza 6 po wcześniejszym telefonicznym umówieniu sie z zatrudnionym w tutejszej stacji grzyboznawcą mgr. Moniką Bugajską, tel. 18 266 31 65 wew. 318 od poniedziałku do piątku.

 

 Link:  https://grzybyjadalne.wordpress.com


Opracowanie
Oświata Zdrowotna i Promocja Zdrowia
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna
w Nowym Targu

BEZPIECZNY WYPOCZYNEK

BEZPIECZNY WYPOCZYNEK
 
PAŃSTWOWY POWIATOWY INSPEKTOR SANITARNY W NOWYM TARGU OSTRZEGA!!!
 
 

Wszyscy cieszymy się kiedy zaczyna się lato, okres urlopów i wyjazdów. Korzystamy ze słońca, wody, dobrodziejstw przyrody. Chodzimy do lasu na grzyby, zbieramy owoce leśne, kupujemy lody i napoje oraz inne produkty spożywcze często nie zwracając uwagi na czyhające na nas zagrożenia. Np. źle przechowywana żywność, nieumyte owoce, brudne ręce, nie przestrzeganie podstawowych zasad higieny, zbieranie grzybów nieznanych sobie gatunków- to wszystko może być przyczyna groźnych chorób m.in. zatrucia pokarmowe, borelioza, kleszczowe zapalenie mózgu, bąblowica, udar słoneczny, poparzenia słoneczne.
Materiały załączone na stronie internetowej PSSE w Nowym Targu pozwolą Ci zminimalizować ryzyko wystąpienia wielu dolegliwości i zagrożeń zdrowotnych.
Broszura oraz ulotki dotyczące bezpiecznego wypoczynku, do pobrania w załączniku.

 

inspekcja0

 


„10 ZASAD BEZPIECZNYCH WAKACJI” dla uczniów szkół podstawowych i gimnazjów


1. Dokładnie myj ręce mydłem pod bieżącą wodą przed posiłkami, a już bezwzględnie po każdym skorzystaniu z toalety.

2. Dbaj o higienę osobistą. Unikaj używania wspólnie z innymi osobami ręcznika, grzebienia
i przyborów toaletowych.

3. Starannie myj owoce i warzywa przed jedzeniem, najlepiej pod bieżącym strumieniem wody. Pamiętaj o zabezpieczeniu żywności przed muchami.

4. Unikaj kupowania lodów i ciastek pochodzących od nieznanych wytwórców i przygodnych sprzedawców.

5. Nie przechowuj poza lodówką środków spożywczych łatwo ulegających zepsuciu (ciastek
z kremem, jogurtów, kefirów, serków, wędlin) - może spowodować to wystąpienie zatrucia pokarmowego.

6. Nie spożywaj żywności z objawami nieświeżości lub zepsucia (zmieniony zapach, barwa, konsystencja , itp.).

7. Pij tylko wodę przegotowaną lub butelkowaną.

8. Korzystaj tylko z kąpielisk odpowiednio zorganizowanych i zawsze pod opieką osób dorosłych. Mimo, że umiesz pływać, nie przeceniaj swoich umiejętności. Zachowaj umiar w przebywaniu na słońcu - noś nakrycie głowy, okulary przeciwsłoneczne, stosuj kremy z filtrami ochronnymi.

9. Noś odpowiednią odzież w lesie zakrywającą jak najwięcej części ciała. Po wizycie w lesie dokładnie obejrzyj całe ciało. Jeżeli zauważysz kleszcza, zwróć się o pomoc w jego usunięciu.

10. W każdym przypadku gdy poczujesz, że coś ci dolega lub źle się czujesz, zgłoś to swoim opiekunom, im szybciej zostanie udzielona ci fachowa pomoc tym szybciej wrócisz do zdrowia.

 

 

Kanały informacji

feed-image Źródło RSS

Kontakt

tel.: 18 266-31-65, 18 266-29-14

fax: 18 266-97-77

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

2019  Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Nowym Targu